Akční záruky na všechny modely 4 roky!

Novinky

 

10 tipů pro snížení spotřeby paliva

Publikováno: 4. července 2012

1. Zahřívání motoru

Pokud váš motor po nastartování neběží nepravidelně nebo v příliš nízkých otáčkách, můžete na cestu vyrazit hned. Moderní stroje to bez problémů zvládají. Bez 5 minutového zahřívání dosáhnete provozní teploty rychleji a šetříte tím logicky nejen palivo, ale i drahocenný čas.

 

2. Tlak v pneumatikách

Tento faktor je jeden z nejvlivnějších na spotřebu paliva vašeho motocyklu či skútru. Míru natlakování najdete v příručce nebo na štítku pod sedlem či na „kyvce“. Správný tlak zlepší nejen spotřebu, ale i opotřebení a také ovladatelnost vašeho miláčka.

 

tlak v pneumatikách motocyklu

 

3. Údržba

Pravidelná údržba by měla být samozřejmostí a také má svůj vliv. Nevhodné svíčky, zanesený vzduchový filtr nebo špatně seřízené ventily jsou jen krátkým výčtem vlivů navyšování spotřeby.

 

4. Plynulá jízda

Snažte se udržet konstantní rychlost a netrhat zbytečně za plynové lanko. Dívejte se před sebe a předvídejte zbytečnému prudkému brzdění.

 

5. Zbytečná váha

Omezte zbytečnosti, které vyloženě nepotřebujete a pokud máte prázdné kufry nechejte je doma. Každý kilogram zátěže navíc se jasně odráží v úbytku naturalu ve vaší nádrži. 

 

kufry motocykl

 

6. Agresivní jízda

Pokud jezdíte na svých strojích typem „brzda, plyn“ je více než jasné, že se to odrazí na výru v nádrži. Je však obtížné takhle na vyjížďce horským průsmykem nejezdit, snažíme se tedy alespoň dodržovat plynulost jízdy na delším úseku. Pokud jedete větší vzdálenost, snažte se agresivnímu stylu vyhnout co možná nejvíce.

 

7. Aerodynamika

Aerodynamické prvky má váš motocykl od výroby, takže teď je to jen a jen na vás. Bez správného zalehnutí jen těžko budete šetřit spotřebu vašeho krasavce. Při vyšších rychlostech je každé narušení aerodynamiky stěžejní jak pro spotřebu tak i jízdní vlastnosti. Využívejte tedy maximálně plexi štítu a kapotáže.

 

aerodynamika motocyklu

 

8. Tempomat

Jak jsme si již řekli, plynulost jízdy snižuje spotřebu. Hlídáním rychlosti můžete ušetřit pěkných pár kilometrů. Pokud však máte ve své výbavě tempomat, určitě jej používejte co nejčastěji. Elektronika je jistě citlivější než vaše ruka.

 

9. Povrch silnice

Jednoduchou rovnicí je, že silniční motocykly patři na silnici, terénní do terénu. Snažte se tedy vyhýbat šotolinám, nezpevněným cestám a naopak pro endura není vhodná asfaltová silnice.

 

 10. Jezděte hlavou

Jezděte s rozumem, předvídejte a hlavně u řízení myslete!


 

Přejeme všem moto nadšencům spoustu šťastně ujetých kilometrů! Váš SYM-MOTOR!

 

Komentáře